tiistai 27. tammikuuta 2015

Äyriäisrisotto

Sotkamon reissulla pysähdyttiin yöksi jyväskylään ja syötiin hotellin italialaisessa ravintolassa
risottoa. 

Risotto on yksi mun lempiruuasta ja nyt tuo reissu muistutti taas miten hyvää voikaan pehmeä ja kermainen risotto olla

Ei muuta kun tuumasta toimeen. 

Risoton valmistus on helppoa ja aineet yleensä yksinkertaisia

Mulla ei ollut edes risottoriisiä - Arborio riisi on se oikea 

No mutta, tein siis risoton joulun jälkeen kaappiin jääneestä puuroriisistä, ja hyvää tuli


Ja tässä ohje jos joku muukin haluaa herkutella äyriäisillä

 - 1 paketti pakkasesta- jättikatkaravunpyrstöjä

- Säilykepurkki simpukoita suolaliemessä

Itse laitoin näitä mutta oikeastaan mitä tahansa mereneläviä käy

Merenelävien valmistukseen tarvitset :

1 /2 dl kuivaa valkoviiniä
Oliiviöljyä
Suolaa ja rouhaisu pippuria

Kuumenna tilkka oliiviöljyä ja lisää herkut pannulle 
( lisäsin vain sulatetut katkaravut pannulle koska simpukathan oli kypsänä suolaliemessä )

Lisää valkoviini sekä suola ja pippuri

Tämä on tärkeää: Paista 2 - 3 minuuttia kunnes jättikatkaravun pyrstöt ovat juuri ja juuri kypsiä

Älä keitä yhtään enempää etteivät muutu sitkeiksi

Siirrä merenelävät nyt syrjään ja aloita varsinaisen risoton teko johon tarvitset :

1 rkl oliiviöljyä

1 sipuli pilkottuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 1/2 dl arborio riisiä ( puuroriisi )

2 1 / 2 dl säilyketomaatteja

2 1 /2 kuivaa valkkaria

1 litra kuumaa kanalientä

Raastettua parmesaania ja persilliaa

***
 Kuumenna öljy, lisää sipuli ja freesaa sitä noin 2 min

Lisää valkosipuli ja jatka paistamista vielä hetki

Lisää riisi ja sekoita kunnes riisi muuttuu kuulakkaaksi 

Sekoita joukkoon tomaatti ja jatka hämmentämistä vielä hetki

Lisää viini ja anna kiehua hämmentäen kunnes riisi on imenyt nesteen

Lisää tämän jälkeen kanalientä pari kauhallista kerrallaan 

Hämmennä kunnes neste on imeytynyt riisiin 

Jatka näin kunnes kanaliemi on paria kauhallista vajaa loppu  

Lisää nyt katkaravunpyrstöt ja simpukat risottoon sekä loppu kanaliemi

Hämmennä hetki ja sammuta levy mutta anna risoton jäädä levylle hautuumaan hetkeksi

Hämmennä 

Risoton valmistamiseen kuluu aikaa noin 25 min 

Lisää parmesaanijuustoa maun mukaan ja tarjoile risotto heti

Päälle voit halutessasi ripotella persilliaa

Risotto saa jäädä hieman löysäksi 

Pitkä ohje joka saattaa kuulostaa monimutkaiselta mutta on kuitenkin tosi yksinkertainen

Risoton perusohje on aina sama 


Kuulota riisi oljyssä  -  Lisää viini, anna riisin imeä se itseensä - lisää kanalientä pikkuhiljaa kaksi kauhaa kerrallaan. 
Hämmennä kunnes riisi on imenyt nesteen ja sitten taas uudet pari kauhallista, niin kauan tätä samaa  kunnes kanaliemi on kattilasta loppu

Tässä ohjeessa oli äyriäisiä mutta risottoon voi lisätä samalla periaatteella mitä tahansa muutakin hyvää



Triade on italialainen kuiva, hapokas valkoviini joka sopii äyriäisille 
( alkon myyjän suositus :) 



 Kynttilät palamaan

 Helppo mutta herkullinen risotto on valmista

Bon Appetit


Synttäriruusut <3




 Jälkkäriksi skyr jogurttia ( onko se edes jogurttia ?)

Kahtalai sorttia skyriä, mansikkakiisseliä pikku, pikku loraus ja 

päälle muutama rouhaisi tummaa suklaata

Vietävän hyvää, kevyttä ja sopii jälkiruuaksi hyvin 


   
Mulla jäi vielä tuota puuroriisiä sen verran että tänään ajattelin valmistaa siitä sushia

Koskaan en aikaisemmin ole sushia tehnyt ja nytkin harjoittelen "väärästä" riisistä,

Saattaa olla että mettään menee

Se riisihän se on juuri se sushin maun idea ;)

No mulla ei ole oikeeta riisiä ja ulkona on aikamoinen pyry, joten en lähde sitä mistään metsästämään. 

Muut aineet mulla on täällä kotona valmiina. 

Olleet jo jonkun aikaa, hmmm..

Saas nähä kuin käy 

Muutama akvarelli  taustaa vaille valmiiksi ja sitten ei muuta kuin sushin kimppuun


Huomenna kuulette miten sushi hommeleiden kanssa kävi ;D

Maarit









10 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen setti! Kauniisti laitettu esille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja makuinen ;)
      Tykkään laittaa ruuan kauniisti esille ja kaikkia kippoja tulee käytettyä kattauksessa. Noi lautaset on ikean syviä lautasia ja ostin myös samaa sarjaa tavallisia isoja lautasia. Ne eivät harmillisesti mahdu meidän tiskikoneeseen ja jäävät siksi käyttämättä, vaikka muuten olisivat niin simppeleitä kauniin kattauksen luomisessa.
      Ei kattaukseen tarvii kuin servetit ja kynttilät niin johan muuttu heti arki ruoka juhlaksi.
      Silmänruoka on melkein yhtä tärkeetä kuin maku ;))

      Poista
  2. Risotot on myös minun mieliruokiani. Meillä tosin tehdään niitä vain ihan liian harvoin. Tarviipa esittääkin sille mun "kokille" toivomus, että tekisi joku päivä. Yleensä toiveet nimittäin huomioidaan aika hyvin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, toivottavasti toiveitasi kuullaan :)
      Meillä vain minä kokkaan. Mies ei oikeestaan koskaan. Ihana kun saa istua valmiiseen pöytään ja useinhan toisen tekemä ruoka on parempaakin kuin omat sörsselit
      Sitten ei muuta kun risoton tekoon ja terkkuja kiltille kokille jos tekee sulle herkkua ;D

      Poista
  3. Oi, tykkään niin risotoista ja tuo laittamasi kuulostaa tosi herkulliselta. Meillä Krisseillä taitaa olla kokit omasta takaa, joten ei muuta kuin risotto toivomuslistalle. Valkoviini jää kyllä kohdaltani, kun alkuvuoden innostuksessani lähdin mukaan haasteeseen "Sata päivää ilman alkoholia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä ihan älyttömän hyvää ja mieskin söi sitä lähes nurisematta :)
      Valkkaria on alkoholittomanakin. Käykö se. Voiko risottoa valmistaa ilman valkoviiniä ?
      Alkoholihan haihtuu siitä kiehuessa :)
      Valmiin risoton kanssa vettä ja on lähes yhtä hyvää.

      Poista
  4. Risotot ovat herkullisia! Nyt alkaakin olemaan nälkä... :)

    - Myöhästyneet synttärionnittelut <3 Teillä on ollut oikein ihana kylpylähetki!
    Meillä isäntä saa tulevana viikonloppuna työnjuhlassa lahjaksi kylpyläviikonlopun kahdelle... joten jotain ihanaa on mullekin tiedossa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista :))
      Meillä oli toi ihana kylpyläloma kanssa miehen lahja.
      Olis loppunut jo sunnuntaina kaheltatoista mutta 30e sai pitää huoneen iltaan saakka ja kylpyläosastot ja kaikki muukin siis jatkui iltaan tuolla rahalla.
      Lauantaina kun oli syömisiä ja hoitoja ja, ja ,ja , muuta häppeninkiä ni ei ois sitte keretty tuonne varsinaiseen kylpylään lainkaan. onneksi sitte sunnuntaina kerettiin sinnekkii.
      Sulla on ihana viikoloppu tiedossa <3

      Poista
  5. Varmasti ihanaa tuo risotto,voiskin kokeilla.Sushit onnistuu varmasti sinulta,kun onnistuu minultakin ;) Ja ihan siihen puuroriisi passaa-sehän on sellaista "takertuvaa." Maistuvia herkkuhetkiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla jos mereneläväisistä tykkää.

      Puuroriisistä tein äsken susheja ja onnistui kyllä hyvin.....Mulla vaan taitaa nyt alkaa pikkasen maha sattua ikävästi kun söin noita tekovaiheessa ihan liikaa.
      Wasabi ei sitte vissiinkään sovi mun massulle, pöh !

      Poista

Kommentti näytetään hetken kuluttua